Naukowcy wcześniej udowodnili powiązania między uzależnieniem od narkotyków i fast-foodów, ale teraz jest coraz więcej badań, które dowiadują się, jak śmieciowe jedzenie jest twardym okablowaniem naszych mózgów dla pragnień.

Najnowsze badanie, opublikowane 28 marca w "Nature Neuroscience", przyrównało wpływ wysokotłuszczowych, wysokokalorycznych fast foodów do tych z kokainy lub heroiny, przynajmniej u zwierząt.

Naukowcy wykazali, że ośrodki przyjemności w mózgach szczurów były nadmiernie stymulowane przez fast foody, podobnie jak w przypadku uzależnionych od kokainy. Ostatecznie, ośrodki przyjemności stały się tak przeciążone, że szczury potrzebowały coraz więcej jedzenia, aby czuć się normalnie, według Paula H. Kenny'ego, profesora nadzwyczajnego terapii molekularnych w Scripps Research Institute.

W trakcie badania Kenny i jego współautor badali trzy grupy szczurów laboratoryjnych przez 40 dni. Pierwsza grupa jadła zdrową żywność. Druga jadła ograniczoną ilość śmieciowego jedzenia. Trzecia grupa natomiast mogła objadać się wysokotłuszczowymi, wysokokalorycznymi pokarmami i stała się otyła.

Zaskakujący efekt uboczny? Mózgi otyłych szczurów zmieniły się.

"Ciało nadzwyczaj dobrze przystosowuje się do zmian - i w tym tkwi problem" - powiedział Kenny w komunikacie prasowym. "Kiedy zwierzę nadmiernie stymuluje swoje mózgowe ośrodki przyjemności za pomocą wysoce smakowitego jedzenia, układy dostosowują się poprzez zmniejszenie swojej aktywności. Teraz jednak zwierzę wymaga stałej stymulacji ze strony smakowitego jedzenia, aby uniknąć wejścia w uporczywy stan negatywnej nagrody".

Podczas badania szczury straciły całkowitą kontrolę nad zdolnością regulowania tego, czy są głodne, często jedząc pomimo wstrząsów elektrycznych. Kiedy otyłe szczury zostały poddane zdrowej diecie, odmówiły jedzenia, głodząc się przez dwa tygodnie.

W innym badaniu, naukowcy z Albert Einstein College of Medicine w Nowym Jorku wykazali, że karmienie szczurów dietą o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, kalorii i cukru - co jest typowym składem pozycji menu fast-food - obniżyło zdolność szczurów do reagowania na leptynę, hormon, który pomaga regulować zachowania żywieniowe poprzez kontrolowanie tego, jak bardzo człowiek czuje się syty. Jak szczury rosły grubsze, ilość leptyny w ich ciałach wzrosła sygnalizując, że są niebezpiecznie blisko głodu. W dalszym ciągu przejadały się i przybierały na wadze.

Ci, którzy jo-jo dieta twarz podobne problemy, że te przechodzące przez wycofanie zrobić, Boston University naukowcy udowodnili w zeszłym roku. Według Pietro Cottone, adiunkta w Laboratorium Zaburzeń Uzależniających w BU, dietetycy szukają pokarmów, aby uniknąć negatywnych uczuć, których doświadczają, gdy są pozbawieni swoich ulubionych komfortowych pokarmów.

"Te odkrycia potwierdzają to, co my i wiele innych osób podejrzewało", powiedział Kenny, "że nadmierna konsumpcja bardzo przyjemnego jedzenia wyzwala uzależniające neuroadaptacyjne odpowiedzi w obwodach nagrody mózgu, napędzając rozwój kompulsywnego jedzenia. Wspólne mechanizmy mogą zatem leżeć u podstaw otyłości i uzależnienia od narkotyków."

Pełny artykuł można przeczytać tutaj -> Thats Fit